jueves, 19 de junio de 2008

Llibre IV del Codi Civil de Catalunya relatiu a successions

Leer noticia en gencat.cat


"Dimecres, 18 de juny de 2008

El Parlament aprova el Llibre IV del Codi Civil de Catalunya relatiu a les successions
El Parlament ha aprovat avui el Llibre IV del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions, text que harmonitza i sistematitza la legislació catalana en aquest àmbit, i alhora fa un altre pas endavant en la constitució d’un sistema jurídic català i en el seu procés codificador.
Segons ha destacat la consellera de Justícia, Montserrat Tura, el Llibre IV del Codi civil aporta una regulació nova en el dret de successions “més moderna, més avançada i amb un punt de vista més obert”, tot i que manté els principis bàsics del dret català, com són la necessitat de la figura de l’hereu en el testament, la incompatibilitat en una mateixa herència entre la successió testamentària i la intestada, i la prevalença del títol voluntari, entre d’altres. El resultat final és una llei amb “capacitat d’incorporar elements que són presents en la societat actual, com la violència domèstica”, ha afirmat la consellera.

La indignitat per succeir la parella i equiparació de les unions estables als matrimonis com a novetats més destacades

En tot el Llibre IV, que s’estructura en sis títols, s’equipara les parelles en unió estable al matrimoni. Una de les novetats més destacades és, segons ha remarcat Montserrat Tura, l’atribució de “la condició d’indigne per heretar de la persona que ha estat condemnada per maltractament”. Així, els casos de violència domèstica esdevenen causes d’indignitat per a succeir la parella, per tal d’impedir que una persona maltractadora pugui heretar del cònjuge que ha estat víctima d’aquests maltractaments. D’aquesta manera, el text incorpora les novetats legislatives en matèria de violència domèstica i va més lluny que la regulació del codi civil espanyol, que només preveu la impossibilitat d’heretar si els maltractaments provoquen la mort del cònjuge.

La Llei contempla també l’impagament de pensions al cònjuge o fills com a causa d’indignitat per a succeir la parella. Així, rep la condició “d’indigne” per heretar qui ha estat condemnat per haver comès delictes contra els drets i els deures familiars, si la víctima és el causant o una persona legalment representada pel causant.

El Llibre IV revitalitza els pactes successoris regulant-los d’acord amb els criteris més actuals i de forma més oberta i flexible. Així, la nova regulació fa que no es limitin a persones unides per vincles familiars ni a un únic hereu; podran ser a favor d’un contractant o de terceres persones i, per tant, desvinculats del matrimoni.


La Llei aprovada avui reforça la posició del cònjuge vidu i del membre sobrevivent d’una unió estable de parella. D’una banda, es reconeixen drets successoris al convivent en unió estable de parella en pla d’igualtat amb el cònjuge vidu, sempre que la convivència hagi perdurat fins el moment de la mort de l’altre membre de la parella i amb independència de que es tracti de parella heterosexual o homosexual.

Pel que fa als drets del cònjuge vidu, la pràctica ha demostrat que l’usdefruit vidual presenta disfuncions en la gestió dels patrimonis de la successió intestada. Per aquest motiu, el nou text concedeix al cònjuge vidu una quarta part en ple domini amb la possibilitat d’optar pel dret d’usdefruit de l’habitatge conjugal més una vuitena part de l’herència. Es manté l’usdefruit universal com a opció en el cas de concórrer amb fills o descendents i aquest dret no es perd per nou matrimoni o convivència.

S’equipara el convivent en unió estable de parella al cònjuge vidu, amb els requisits que s’hagin formalitzat en escriptura pública, si tenen algun fill comú o si la convivència ha durat almenys quatre anys.

També es regula el testament conjunt i se suprimeix el testament davant del rector de parròquia. A més, el nou text suprimeix la figura jurídica de la reserva, la qual cosa evita la discriminació en la successió dels fills nascuts de posteriors unions de parella.

El text permet reordenar i simplificar els fideïcomisos i sistematitzar i actualitzar la regulació dels llegats. Es declara imprescriptible la petició de l’herència (fins ara era de 30 anys), que no caduca en el temps i que s’harmonitza així amb la Llei primera del Codi civil de Catalunya. També se suprimeix la reserva vidual.

Una altra de les novetats és que el text aprovat avui pel Parlament preveu la successió del fill encara no concebut en el moment de la defunció del causant.
Per acabar, la llei inclou que els bens urbans d’aquella persona que mori sense hereus i sense haver fet testament s’hauran de destinar, per part de la Generalitat, a afavorir les polítiques d’habitatge social.

No hay comentarios: